Tisztított víz, a víz szűrve jó
A tiszta víz az egészséges életvitel titka. Ha a víz, amit fogyasztásra vagy főzésre használunk szennyezett, akkor tisztításra szorul. De milyen kell legyen a tisztított víz? Mit szükséges tartalmazzon és mit nem, a fogyasztásra alkalmas víz?
Az ivásra alkalmas víz elsősorban mikrobiológiailag biztonságos kell legyen, de ezen felül úgy jó, ha ízlésre, szaglásra is kellemes. Ahhoz, hogy a víz ezeket a tulajdonságait maradéktalanul megtartsa, olyan víztisztítási folyamaton szükséges átessen, ami kiszűri az emberi szervezetre káros vegyületeket, de megőrzi az optimális ásványi só tartalmat.
A kútvíz vagy a forrásvizek általában nem tartalmaznak mikrobiológiai fertőzéseket, de többnyire részecske-szennyezett, a régi vízrendszerek rozsdát és homokszemcséket is áramoltatnak. A tisztított víz egyszerű szűrőberendezés segítségével is létrehozható, ha baktériumfertőzés veszélye nem áll fent. Az aktív szén alapú víztisztítók hatékonyan kiszűrik a klór-, arzén-, salétromszennyeződéseket, de más a részecskéket is.