Pezsgő ünnepi alkalmakhoz
Kifejezetten egy olyan italról van szó, amit különleges alkalmakon szoktunk fogyasztani. Ez nem az a kategória, mint például a sör. Bizonyára csak keveseknek jutna eszébe bedobni egy pohárral a töltött káposzta mellé.
Koccintásra tökéletesen alkalmas a pezsgő, hiszen egyfajta különleges eleganciát képvisel, a gyöngyöző buborékoknak és a fátyolos aranyszínének köszönhetően. Nem túlzás azt mondani, hogy nincs esküvő vagy új év pezsgő nélkül.
A hagyomány szerint, a hajókat is egy pezsgősüveg széttörésével keresztelik meg és bocsájtják vízre a jó szerencse érdekében. Egyénként borszármazéknak számít, csak úgy, mint a konyak.
Viszont ebben az esetben a bor második érése a palackban megy végbe, ezáltal szénsav képződik. Ez okozza azt a tipikus pukkanást, ami miatt sokan csak nagy óvatossággal merik kinyitni az üveget. Az önfeledt ünneplés érdekében, ha úgy tetszik, akkor locsolkodásra is tökéletesen alkalmas, persze felrázott állapotban. Azt viszont mindenki maga döntse el, hogy érdemes-e egy több 10 ezer forintos pezsgővel locsolkodni.