Mikor esedékes a csapágygolyó csere?

Csapágygolyó rendelés
Csapágygolyó rendelés

A csapágyak a kopóalkatrészek közé tartoznak, hiszen a gépek működése közben folyamatosan mozgásban vannak, miközben nagy erőhatásoknak vannak kitéve.

Könnyen észrevehető, hogyha az egyik vagy egyszerre több csapágygolyó kopottá vált. Ezt általában már egy bizonyos zajból, kattogásból meg lehet állapítani. Ilyenkor előfordulhat, hogy az adott alkatrész nem képes a megfelelő fordulatszám elérésére, a kopott csapágygolyók miatt.

Hogyha a csere nem történik meg időben, akkor szép lassan tönkremegy az adott szerkezet. A csapágygolyók teszik lehetővé a tengelyek stabil mozgását. Minél kopottabb egy golyó, annál nagyobb lesz a rezonancia. Így már nem lesz képes eloszlatni az erőhatást megfelelő mértékben, így az a gép többi alkatrészére lesz negatív hatással.

Hogyha a csapágygolyókkal együtt nem kopott el a belső csésze, akkor elegendő lehet csupán ezeknek a cseréje. Természetesen, ehhez arra is szükség van, hogy az adott csapágy szétszerelhető legyen. Például a golyóskosarak esetén ez egy egyszerűen kivitelezhető művelet.