A szőlőből finom borok születnek
Azok, akik belenőttek a gazdálkodás csodálatos világába, jól tudják, hogy milyen útja van egy gyümölcsnek, ameddig eljut a célig. A szőlő, az egyik igazán megbecsült termés hazánkban, amit szinte minden faluban termesztenek, főként különböző borok készítésének a céljából.
Ameddig egy kis szőlőtőke termésre fordul és abból nemes itallá változik, nagyon hosszú és sokszor fáradságos munkák sorozata megy végbe, amit igazi szakértelem és sokéves tapasztalat kell kísérjen. Egyszerűnek tekinthető, amikor úgy nézzük a dolgot, hogy leszüreteljük a bő termést és már mehet is az előkészítőbe. Viszont, ameddig elérjük a bő termést, még nagyon sokat kell dolgozni.
A metszéstől kezdve, a megfelelő trágyázásig és a kacsolás pontos művelete sem hanyagolható el, nem beszélve a gondos talaj megmunkálásról, valamint az alapos kötözésről. A borok sokszor nagyon lassúnak tűnő folyamatok eredményeként jönnek létre, mindez pedig annak köszönhető, hogy a gazda egész évben nagy figyelmet és fáradságot nem kímélve gondozta magát a tőkét.