Tudja pontosan, hogy hova csap a villám?

Villámhárító szerelés szabályai

A legtöbb ember csak sejti, hogy a villám milyen messze van tőle, azonban ezt könnyedén ki lehet számolni. Nem kell hozzá más, mint jó megfigyelőképesség. Ha Ön is tudni szeretné, hogy hova csap a villám legközelebb, akkor a következő praktikus tanácsokat fogadja meg! A villámlás után jóval később lehet hallani a mennydörgést. Egy egyszerű módszerrel Ön is ki tudja számolni, hogy milyen messze csapott le a villám. Ehhez nem kell mást tennie, mint meghallgatnia a mennydörgést és figyelni a villámlást.

A dörgés és a fényjelenség között eltelt másodpercek számát kell beszorozni a hang terjedési sebességével (360 m/sec). Ebből azonnal megkaphatja, hogy milyen messze van a villám. Azt megjósolni sajnos nagyon nehéz, hogy hova csap le legközelebb, hiszen a városban a magasabb helyek vonzzák a villámokat. Viszont egy kietlen tájon akár még a földbe is belecsaphat. Előre csak meteorológusok vagy fizikusok tudnák kiszámolni kisebb-nagyobb eltérésekkel.

Ha a fény megjelenése után a dörgés mondjuk öt másodperccel később hallatszódott, akkor a villám 1800 méterre csapott le. A villámhárító egy régóta használatos eszköz, amely eddig több ezer magyar háztartást védett meg az elektromos tűztől, vagy kisüléstől. A villám is egy elektromos kisülés, ám, ha valaki televíziót néz, közben még számítógépezik is egy vihar kellős közepén, és nincs a házán villámhárító, akkor könnyedén új berendezésekre lehet majd szüksége.

A villámhárító szerelés szabályai szentírásnak számítanak a szakembereknek, hiszen ezt a tevékenységet nem végezheti el bárki. A megfelelő végzettség és szaktudás hiányában neki se álljon felszerelni az új villámhárítót a ház tetejére, mert büntetésben részesülhet! A villámhárító szerelés szabályai közé tartozik a helyszíni felmérés. Továbbá fontos, hogy a tető mely részére helyezik fel az eszközt, hiszen a villámok a magas helyeket kedvelik. Ha Ön is szeretné elkerülni az új elektronikai berendezések vásárlását, akkor kérje fel a villamvedelem.eu weboldal szakembereit a villámhárító felszerelésére!

Print Friendly, PDF & Email